IICEC 8. Uluslararası Enerji ve İklim Forumu

IICEC 8. ULUSLARARASI ENERJİ VE İKLİM FORUMU:

Sırada ne var?

Sabancı Üniversitesi İstanbul Uluslararası Enerji ve İklim Merkezi (IICEC) tarafından her yıl düzenlenen IICEC Uluslararası Enerji ve İklim Forumu’nun 8.’si bu yıl “Global enerji yatırımları: Sırada ne var?” temasıyla yapıldı. Aralarında Birleşik Arap Emirlikleri Enerji Bakanlığı Müsteşarı Dr. Matar Al Neyadi, Japonya Başbakanı Özel Danışmanı Eiichi Hasegawa, Avrupa Birliği Türkiye Büyükelçisi Hansjoerg Haber, Ukrayna’nın Ankara Büyükelçisi Sergiy Korsunskiy, Konya Milletvekili ve TBMM Sanayi, Ticaret, Enerji, Tabii Kaynaklar, Bilgi ve Teknoloji Komisyonu Başkanı Ziya Altunyaldız ve Uluslararası Enerji Ajansı (IEA) İcra Direktörü ve IICEC Onursal Başkanı Dr. Fatih Birol’un da bulunduğu, uluslararası enerji kuruluşlarının üst düzey yöneticilerinin katılımıyla yapılan forumda düzenlenen panellerle global enerji politikaları ve enerjinin teknolojik geleceği masaya yatırıldı.

Forumun açılış konuşmasını yapan Sabancı Üniversitesi Mütevelli Heyeti Başkanı Güler Sabancı,  IICEC’in “Küresel enerjinin birleştiği yer” mottosu ile küresel olarak tanınmış bir merkez olmasından mutluluk duyduğunu belirtirken, enerji sektörünün ekonomik büyüme ve teknolojik gelişimin belkemiği olduğunu vurguladı. Türkiye’de özel sektörün geleceğe olan güveni neticesindeki 90 milyar doları bulan yatırım gerçekleştirdiği geçtiğimiz 15 yılda göze çarpan bir büyümenin yaşandığını belirten Sabancı, artık  enerji güvenliği, elektrikleştirme ve iklim değişmini hafifletme gibi global trendleri Türkiye’de de tartışmak zorunda olduklarını söyledi.

Küresel anlamda enerji yatırımlarının yüzde 90’ından fazlasının özel sektör yatırımcıları tarafından finanse edildiğini hatırlatan Sabancı,  Enerji Bakanlğı’nın elektrik tedarik ağının çeşitililiği amaçlayan yerel ve yenilenebilir enerji kaynaklarına dayanan stratejisi ve doğal gaz tedariğinin esnekliği konusunda attığı kritik adımların önemine dikkat çekti.   Türkiye’nin bölgesel doğalgaz dinamiğinde oynadığı rolü büyütme vizyonunu kuvvetle desteklediklerini açıklayan Sabancı’nın konuşmasının ardından forum kapsamında iki ayrı panel gerçekleştirildi.

Global Enerji Politikaları

Forumun ilk paneli olan “Global Enerji Politikaları” paneline AB Büyükelçisi Christian Berger, Columbia Üniversitesi Global Enerji Politikaları Merkezi Kurucu Direktörü Prof. Jason Bordoff, Total İklim ve Stratejiden Sorumlu Başkan Yardımcısı Ladislas Paszkiewicz, BP Bölgeler Başkan Yardımcısı ve Alternatif Enerji CEO’su Dev Sanyal ve Rusya Ekonomi Yüksekokulu Enerji Enstitüsü Başkanı Dr. Vitaliy Yermakov’un katılıdı. Uluslararası Enerji Ajansı (IEA) Başkanı (IICEC) Onursal Başkanı Dr. Fatih Birol moderatörlüğünde gerçekleşen ilk panelde, enerjinin global ölçekteki dönüşümü ele alındı.

Panelde konuşan Columbia Üniversitesi Global Enerji Politikaları Merkezi Kurucu Direktörü Jason Bordoff enerji piyasasının, gelecek 10 yıl içinde büyük değişikliklere gebe olduğunu belirtirken, enerjide regülasyonun kolay bir süreç olmadığını ve kömürün yapısal bir inişe geçtiğini açıkladı.  TOTAL’in İlkim ve Stratejiden Sorumlu Kıdemli Başkan Yardımcısı Ladislas Paszkiewicz ise panele yaptığı konuşmada , “TOTAL’in öncelikli amacı uygun fiyatlı, sürdürülebilir, temiz enerjiyi mümkün olduğu kadar çok insana ulaştırabilmek” derken, panele katılan bir diğer konuk BP Bölgeler Başkan Yardımcısı ve Alternatif Enerjiler CEO’su Dev Sanyal enerjinin bugün ekonomik refahın önemli parçalarından biri olmaya devam ettiğini vurguladı.  Sanyal, 2050’ye gelindiğinde, dünya nüfusunun yüzde 70’inin kentsel alanlarda yaşayacağını tahmin ettiklerini söyledi. Sanyal, geçtiğimiz 40 yıl içinde güneş enerjisinin maliyetindeki düşüşün de yüzde 99 oranında teknoloji kaynaklı olduğunu belirtti. Rusya Ekonomi Yüksekokulu Enerji Enstitüsü Başkanı Dr. Vitaliy Yermakov da, Rusya’nın doğalgaz rezervlerinin, üretiminin ve ihracatının oldukça ciddi boyutlarda olduğunu belirtti. Doğalgaz gelirlerinin federal bütçenin önemli bir parçası olduğunu ifade eden Yermakov, Amerika’nın yaptırımlarından negatif yönde etkilendiklerini ve bu nedenle Asya ülkelerine odaklandıklarını söyledi.

ENERJİNİN TEKNOLOJİK GELECEĞİ

Sabancı Üniversitesi IICEC Direktörü Prof. Carmine Difiglio’nun moderatörlüğünde gerçekleşen “Enerjinin Teknolojik Geleceği” konulu panele ise Irak Enstitüsü İcra Direktörü Luay Al-Khatteeb, Enerjiden Sorumlu BM (UNIDO) Direktörü Dr. Tareq Emtairah, İskandinav Enerji Araştırma CEO’su Hans Jorgen Koch, ACWA Power Başkan ve CEO’su Paddy Padmanathan ve Uluslararası Uygulama Sistemleri Analizi Enstitüsü (IIASA) Kıdemli Bilim İnsanı Dr. Hans-Holger Rogner katıldı. Irak Enstitüsü İcra Direktörü Luay Al-Khatteeb, konuşmasında petrol talebinin uzak gelecekte de var olmaya devam edeceğini, ancak enerji sektöründeki çeşitliliğin de önemini koruduğunu söylerken, ABD’nin üretim konusunda bu denli önemli bir rol sahibi olmasını teknolojik gelişimlere ve yenilenebilir kaynaklara bağladı. Enerjiden Sorumlu BM (UNIDO) Direktörü Dr. Tareq Emtairah, endüstriyel kalkınma için enerjinin öneminin altını çizdi ve az gelişmiş ülkelerde güvenilir temiz enerjinin kalkınmanın temelini oluşturduğunu söyledi. Tarım endüstrisinde çok büyük enerji ihtiyacı olduğunu vurgulayan Emtairah, “Ekonomik sebeplerden sektör bazı riskleri almak istemiyor. Ancak biz kalkınma kuruluşu olarak bu piyasalara ulaşıyor ve teknolojinin belli bir bağlam içinde anlam kazanmasını sağlıyoruz” diyerek konunun öneminin altını çizdi.  İskandinav Enerji Araştırma CEO’su Hans Jorgen Koch, soğuk iklime sahip Nordik ülkelerinin verimlilik kapsamındaki izolasyon konularında da çok gelişmiş çalışmalar yürüttüklerini söyledi. Koch, “Eger hedeflerimize ulaşmak istiyorsak binalarda enerji verimliliğini 3 kat artırmamız gerekiyor. Karbon tutma ve depolama teknolojilerine ihtiyaç duyuluyor” dedi.Panelde konuşan ACWA Power Başkan ve CEO’su Paddy Padmanathan teknolojinin enerji sektörüne olan etkisine vurgu yaparken, Uluslararası Uygulama Sistemleri Analizi Enstitüsü (IIASA) Kıdemli Bilim İnsanı Dr. Hans-Holger Rogner, nükleer enerji sektöründe endüstrileşmiş ülkelerin operasyonel rol oynadığını,  bu rolün önümüzdeki dönemde daha da artmasını beklediklerini söyledi.

Check Also

Ankara Mektubu: Enerji sektöründe önemli olan…

Tuncay Derman İnternet Enerji Platformu’nda geçen ay (Ocak 2018) izlediğim ülkemiz Enerji Sektörü’ne ilişkin bir …

Bir Cevap Yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir