“Duya Girmeyen Ampul”

Ahmet Tarık Uzunkaya

20 Eylül 2017 İTO Meclis Salonunda yapılan İstanbul Ticaret Odası 64 No.lu Elektrik Ekipmanları ve 65 No.lu Aydınlatma Meslek Komiteleri Zümre Toplantısı, İthalatta uygulanan ürün güvenliği ve denetimi uygulamalarının sektörde yarattığı olumsuzluklar üzerinde tartışmak ve çözüm üretmek amacı güdüyordu.

İTO Yönetim Kurulu Üyesi İlhan Soylu’nun açılış konuşması ve Nişantaşı Üniversitesi Öğ.ÜyesiTrd. Doç. Dr. Bülent Çelik’in Oturum Başkanlığı yaptığı toplantıya T.C. Ekonomi Bakanlığı Ürün Güvenliği ve Denetimi Genel Müdürlüğü İthalat Denetimleri Daire Başkanı Sn. Bumin Kaan Köktürk, T.C. Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Sanayi Ürünleri Güvenliği ve Denetimi Genel Müdürlüğü’nden Sn Dr. Simge Yelkenci Köse konuşmacı olarak katıldılar.

Oturum Başkanı Sn. Çelik, 2017 Mayıs ve Ağustos aylarında yayınlanan tebliğler sonrası TSE’nin devreye girmesi ile 64 ve  65 No.lu Meslek Komite mensuplarının 52 güne varan Risk Esaslı Kontrol Sistemi TAREKS Başvuru ile 50 güne varan TSE deney-raporlama süreçlerinin doğurduğu test ücreti-süreç finansmanı yükü ile karşılaştıklarını özetle ifade etti.

Klima ve elektrikli ev aletleri ile LED ampuller ve aydınlatma cihazları ithalatında başvuruda sunulan CE deklarasyon belgelerinin  “Türkiye’de, iki sokak ötede üretilmiş olma” gibi uygunsuzluklarla karşılaşıldığı dile getirildi.

CE işareti için gereken Alçak Gerilim ve Elektromanyetik Uyumluluk direktifleri uygunsuzlukları denetimi için TSE raporu istenmesi gereğinin, ithalatta sunulan belgelerdeki uygunsuzluklar nedeniyle olduğu, TSE tarafından yapılan deneylerde %24’lere varan “duya girmeyen ampul” gibi uygunsuz cihaz saptandığı, “Ürünlerim TSE tarafından reddedildi, sizi Başbakanlığa şikayet edeceğim”  benzeri tepkilerle karşılaşıldığı belirtildi.

İTO mensupları tarafından mağduriyetin giderilmesi için dile getirilen TSE raporu istenmesi sürecinin belli bir tarihe, örneğin 01.01.2018’e ertelenmesi önerisi, konuşmacılar tarafından aynı süreci yaşamış ve ürünlerinin ithalatı onaylanmış ithalatçılara haksızlık olacağı dile getirildi.

Yorum:

İthalatta bu gibi ürünlerin nerede ise tamamı Çin Halk Cumhuriyeti’nden geliyor, LED ampuller gibi Aydınlatma sektörü konusu cihazlar ile elektrikli ev eşyaları ithalatında dünya çapında bilinen markalarımızın bile bir takım uygunsuzluklara başvurdukları biliniyor. Cep telefonlarında kaynak ülke Çin Halk Cumhuriyeti olmasına karşın Kore gibi göstermek, bunu aşmak için Dubai üzerinde Almanya’ya göndererek ithalatta kolaylık sağlayan A-TR belgesi oluşturmak gibi uygunsuzluklara yönelen firmalarımız ilgili Bakanlıklar tarafından biliniyor.

Özellikle LED besleme cihazları, adaptör gibi ekipmanlarda güç ve voltaj değerlerinin değiştirilmesi ülkemize giren Çin Halk Cumhuriyeti menşeli  cihazlar üzerinde mutlaka ciddi denetim uygulanmasını gerektiriyor.

Toplantıda GTİP olarak değinilen Gümrük ve Ticaret Bakanlığı denetiminde olan “oyuncak” lar sürekli mercek altında olmalı.

Check Also

Ankara Mektubu: Enerji sektöründe önemli olan…

Tuncay Derman İnternet Enerji Platformu’nda geçen ay (Ocak 2018) izlediğim ülkemiz Enerji Sektörü’ne ilişkin bir …

One comment

  1. çok iyi bir düşünce…

Bir Cevap Yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir