Duran ve Yıldız Leblebici saygı buluşması

Elektrik Mühendisleri Odası EMO’nun Ülkemize bilim ve teknoloji yolunda rehberlik etmiş, mühendislik mesleğimizin önderleri ile olan ‘`Saygı Buluşmaları“ bu kez iki bilim insanının, Prof. Dr. Duran Leblebici ve hayat arkadaşlığını bilim yoldaşlığına çeviren eşi Öğretim Üyesi Yıldız Leblebici için gerçekleştirildi. “Duran-Yıldız Saygı Buluşması” adıyla 14 Ekim 2017 Cumartesi günü İTÜ Gümüşsuyu binası’ndaki Prof. Dr. Tarık Özker Amfisinde gerçekleştirilen etkinlik yoğun ilgi gördü.

 

14 Ekim 2017 Cumartesi günü İTÜ Prof. Dr. Tarık Özker amfisinde saatler 13.30’u gösterdiğinde amfiye giren Yıldız ve Duran Leblebici, büyük bir alkış tufanıyla karşılandılar.  Leblebici çifti  izleyiciler ve katılımcılar tarafından büyük bir saygı ve sevgi çemberiyle karşılanırken Prof. Dr. Duran Leblebici “Üniversite hayatım, benim için hep büyük bir mutluluk oldu. Bu mutlulukların taçlandırıldığı gün ise bugündür” diyerek duygularını özetliyordu.

Saygı buluşmasının resmi programı ise Düzenleme Komitesi Başkanı ve EMO`nun eski yönetim kurulu başkanlarından Selçuk Esen’in yaptığı açılış konuşmasıyla başladı.  “Elektrik Mühendisleri Odası olarak, bir EMO geleneği haline getirdiğimiz Saygı Buluşması etkinliğinin birinde daha birlikte olmaktan kıvanç duyuyoruz. Bu günkü etkinliğimizin küçük de olsa farkı; bir ömrü birlikte geçirmiş iki hayat arkadaşı bilim insanı için düzenlenmiş olması.” diyerek Duran ve Yıldız Leblebici çiftine saygılarını iletti.

Yürütücülüğünü Prof. Dr. Ergül Akçakaya`nın yaptığı toplantının ilk konuşmasını EMO İstanbul Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı Erol Celepsoy yaptı.

“Bütün duyguların, sevgilerin, dostlukların hatta düşüncelerin hızla tüketildiği, sözüm ona ‘Yeni Türkiye` logosuyla her şeyin yenilendiği üstelik bunun bütün güzelliklerin üstünün çizilerek yapıldığı günümüzde, geleceğe umutla bakan bizler, ‘Dünyayı güzellik kurtaracak` demeye devam edeceğiz” diyen Erol Celepsoy konuşmasının son bölümünde Prof. Dr. Duran Leblebici ve emekli Öğretim Görevlisi Yıldız Leblebici`ye seslenerek sözlerini tamamladı:

“Ülkemize ve mesleğimize yaptığınız katkılar, yetiştirdiğiniz öğrenciler için size minnettarız. Siz burada olmakla sadece mesleki anlamda değil, giderek unutturulmak istenen vefa, özveri, erdem, sevgi ve onurlu bir yaşama dair insani değerleri ayakta tutabilmenin cesaretini de yükseltmiş oldunuz. İyi ki varsınız, iyi ki aramızdasınız.”

EMO Yönetim Kurulu Hüseyin Yeşil, “Saygı Buluşması” etkinliğini hayata geçirenlere ve EMO İstanbul Şubesi yönetim kurullarına teşekkür ederek EMO ve TMMOB’nin yüzyüze olduğu sorunları özetledi ve tüm meslektaşlara, hocalara ve üniversitelere destek çağrısında bulundu.

Etkinliğin bir sonraki gündem maddesi video gösterimi oldu. EMO İstanbul Şubesi tarafından hazırlanan ve Duran -Yıldız Leblebici`nin Erenköy`deki evlerinde çekimi yapılan söyleşide hocaların aile ve mesleki yaşamlarından kesitler kendi ağızlarından dile getirildi.

Video gösteriminden sonra dergimiz yazarlarından Osman Bahadır, dergimizin sayfalarında tam metnini bulabileceğiniz, Prof. Dr. Duran Leblebici ve Öğretim Görevlisi Yıldız Leblebici`nin mesleki ve akademik kariyer süreçlerini anlatan bir konuşma yaptı. Prof. Dr. Duran Leblebici ve Öğretim Görevlisi Yıldız Leblebici`nin yarım yüzyılı aşkın süredir hem meslektaşları hem de dostları olan Prof. Dr. Mithat İdemen Leblebici çiftinin dünyadaki elektronik sektöründeki gelişmeleri çok yakından izleyerek bunu Türkiye`ye aktarmak için gösterdikleri çabanın tanığı olduğunu dile getirdiği konuşmasında Leblebici çiftiyle dost olabildiği için kendisini çok şanslı hissettiğini vurguladı.

Prof. Dr. Mithat İdemen`den sonra konuşma sırası Türkiye elektronik sanayinde unutulmaz bir yeri olan ve Teletaş`ın kurucularından elektrik mühendisi Fikret Yücel`e geldi.

Konuşmasına “Duran ve Yıldız Leblebici hakkında konuşmak bir borç, bir gereklilik olduğu kadar, onur vericidir.” diye başlayan Fikret Yücel, sözlerine şöyle devam etti: “Değerli dostum Duran Leblebici, kuşkusuz bir bilim insanı ve hoca olarak akademik hayatımızda müstesna bir yere sahiptir. Ama onun bu hüviyeti ders vermek, araştırma yapmak gibi standart kalıpların dışına taşar. Keşfettiği değerleri çalışma hayatlarında da tatbik eder ve onları üniversite ve Türkiye`ye kazandırmak için elinden gelen bütün gayreti gösterir. Bu uğraşların olumlu sonuçlanmış çok sayıda örneği mevcuttur. Bununla da kalmaz değer taşıdığı insanların, kişilerin öne çıkmaları, tanınmaları ve onurlandırılmaları için gerekli teşebbüslerde bulunur. Bunu yaşamış bir kişi olarak yetkiyle ifade ediyorum ki Duran hocanın Türk elektronik sanayisine katkıları çok çarpıcıdır. Yarıiletken ve mikroelektronik teknolojilerinin Türkiye`ye kazandırılması hususundaki öncü rolü, İTÜ Elektrik Fakültesi Yüksek Frekans Tekniği Kürsüsündeki asistanlığı sırasında derslere yapmış olduğu eklemelerle başlar; daha sonra kurduğu Mikroelektronik Laboratuvarı ve YİTAL`in kurulmasında ve gelişmesinde yaptığı önemli katkılarla devam eder.* dedi.  Fikret Yücel, konuşmasını şu sözlerle tamamladı: “Duran beyden bahsederken Yıldız hanımı da birlikte düşünmek gerekir. Bana göre bu ikili bir bütün oluşturuyorlar. Durum klasik, ‘başarılı her erkeğin arkasında başarılı, destek verici bir kadın vardır,` söyleminin çok dışına taşmıştır. Her ikisine de sağlıklı birlikte uzun bir yaşam diliyorum.”
Fikret Yücel`den sonra konuşan, Prof. Dr. Leblebici`nin ilk doktora öğrencilerinden Prof. Dr. Ali Toker,  Prof. Dr. Duran Leblebici ve Öğretim Görevlisi Yıldız Leblebici`nin oğulları, İsviçre-Lozan Federal Teknoloji Enstitüsü Kürsü Başkanı ve Mikroelektronik Sistemler Laboratuvarı Direktörü Prof. Dr. Yusuf Leblebici birer konuşma yaptılar.

Prof. Dr. Yusuf Leblebici`den sonra Öğretim Görevlisi Yıldız Leblebici konuşmasını yapmak üzere kürsüye çıktı.

“Bugün gerçekten çok heyecanlıyım. Bu, eski ismi A501 yeni ismi Tarık Özker amfisinde bende gerçekten derin izler bırakmış anılarım var.” diye sözlerine başlayan Yıldız Leblebici, öğrencilik yıllarındaki hocalarını andıktan sonra konuşmasını şöyle sürdürdü: “Ama bugün burada sizlerle birlikte EMO İstanbul Şubesince düzenlenen bu saygı buluşması, elbette bu anılardan çok farklı. Benim açımdan çok heyecan verici, çok duygusal ve çok onur verici bir toplantı. Elbette bu toplantı Prof. Dr. Duran Leblebici için yapılıyor ama Düzenleme Komitesi, fakültemizin, Odamızın ya da üniversitemizin düzenlediği her türlü akademik ve sosyal etkinlikte 60 yıldır beni hep Duran`la elele gördükleri için onun bugününde, beni yine ondan ayrı tutmadılar. Bu sebeple kendilerine ve bu toplantının gerçekleşmesinde emeği geçen herkese candan yürekten teşekkürlerimi sunuyorum. Yeniden dünyaya gelsem diye düşünüyorum; beni yetiştiren ailemle bütün yıllar birlikte olmayı, tekrar teknik üniversitede olmayı, arı rozeti takmayı ve o dönemin efsane hocaları ve Türkiye`de ilk defa uygulanan 12 yıllık lise öğreniminden gelen çok zeki, çalışkan ama o kadar da yaramaz sınıf arkadaşlarımla eğitimimi tamamlamayı, elbette Duran`la buluşmayı ve sonrasında yine değerli hocalarım ve sevgili çalışma arkadaşlarımla, yoğun dersler, laboratuvarlar, sayıları her geçen yıl artan öğrencilerimle birlikte yorulmayı, bir zamanlar sınıf arkadaşım olan meslektaşım değerli eşim Duran ve kıymetli evlatlarım sevgili Yusuf, Yusuf`un ailemize kazandırdığı ailemizin dördüncü elektronikçisi zarif ve güzel gelinim Anıl ve taze bir yüksek mühendis mimar olarak ailemize yeni bir soluk getiren torunum, ipek kızım Ebru ile birlikte olmak isterim.”

Yıldız Leblebici, konuşmasını şu sözleriyle tamamladı: “82 yıllık bir serüven çok çabuk geçti, ama çok da güzel geçti, dolayısıyla çok şanslıyım ve çok mutluyum. Sizlere de vakit ayırarak bugün burada bizlerle olduğunuz için çok teşekkür ederim.”

Eşi, Öğretim Görevlisi Yıldız Leblebici ile birlikte adlarına düzenlenen “Saygı Buluşması”nın son konuşmacısı Prof. Dr. Duran Leblebici oldu. Konuşmasında ilk gençlik ve öğrencilik yıllarını hatırlatan, bilime duyduğu ilginin kaynaklarını dinleyicilerle paylaşan Duran Leblebici, üniversite yaşamının kendisi için her zaman bir mutluluk kaynağı olduğunu açıkladı.

“Bütün bunlar; gerek hoca olarak, gerek kurul katılımcısı olarak, gerek yönetici olarak üniversitede geçirdiğim hayatım, benim için özetle söyleyecek olursam hep büyük bir mutluluk oldu. Bu mutlulukların taçlandırıldığı gün ise bugündür. Gerçekten sizlerin katılımıyla EMO`nun yöneticilerinin kararları ve sevgili Selçuk ve arkadaşlarının gayretleriyle düzenlenen bu toplantı ve bu toplantıya sizlerin birçoğunuzun özellikle Fikret Yücel`in uzaklardan gelerek katılmış olmanız, bizler için olağanüstü ve şimdiye kadar hiç duymadığımız çok büyük bir mutluluk… Bize bu mutluluğu tattıran herkese en içten şükranlarımızı sunuyorum.”

Konuşmacılardan sonra, Duran ve Yıldız Leblebici`nin Çınarcık`ta bulunan yazlık evlerindeki yaşamlarından bir kesiti yansıtan kısa film gösterimine geçildi.

Daha sonra salondaki izleyicilerden konuşmak isteyenlere söz verildi. Prof. Dr. Sıddık Yarman, Süleyman Balkan, Mustafa Yüksel, Yrd. Doç. Dr. Erdener Ildız, Roland Kamber, Prof. Dr. Oruç Bilgiç, Duran ve Yıldız Leblebici ile ilgili anı ve düşüncelerini aktaran konuşmalar yaptılar.

EMO İstanbul Şubesi Yönetim Kurulu 2. Başkanı Hüseyin Ergun Doğru`nun Prof. Dr. Duran Leblebici ve Öğretim Görevlisi Yıldız Leblebici`ye plaketlerini vermesiyle “DuranYıldız Saygı Buluşması” sona erdi.

Check Also

Ankara Mektubu: Enerji sektöründe önemli olan…

Tuncay Derman İnternet Enerji Platformu’nda geçen ay (Ocak 2018) izlediğim ülkemiz Enerji Sektörü’ne ilişkin bir …

Bir Cevap Yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir